Inspirerende ideeën tijdens Sci-Tech Challenge 2017

Hoe kunnen we de uitstoot van personenauto’s de komende decennia verder terugdringen? Die vraag leverde in zowel Vlaanderen als Nederland weer tal van goede ideeën op tijdens de jaarlijkse Sci-Tech Challenge.

IN DIT ARTIKEL

De Sci-Tech Challenge is een jaarlijks terugkerende wedstrijd die wordt gesponsord door ExxonMobil en die we organiseren samen met Junior Achievement Europe (JA Europe). De wedstrijd maakt deel uit van een breder initiatief van JA Europe en ExxonMobil om jonge Europeanen te motiveren om te kiezen voor een technische/wetenschappelijke opleiding. Elk jaar nemen in Vlaanderen en Nederland tientallen leerlingen deel aan de Sci-Tech Challenge, die bestaat uit klasbezoeken van ExxonMobil-medewerkers, een quiz én een nationale wedstrijddag.

Uitstekende ideeën

Bedenk een haalbaar plan om de uitstoot van broeikasgassen van personenwagens tegen 2040 met 40% te reduceren: dát was de prikkelende opdracht die leerlingen in Europa dit jaar meekregen tijdens de afsluitende wedstrijddag. Dat leverde uitstekende ideeën op. Het in de stad terugdringen van de uitstoot van auto’s via een ingenieuze oplossing bestaande uit leenvrije auto’s en een autovrije zone: met dat idee ging team CDrie met de overwinning aan de haal tijdens de Vlaamse Sci Tech-finale in het provinciaal Havencentrum in Antwerpen, op 21 februari. Ook voor het platteland kwam CDrie met een passende oplossing: via een app kunnen weggebruikers files vermijden./p>

De Nederlandse finale, op 15 maart in EIC Mainport Rotterdam, werd gewonnen door team Wartburg 2. Zij bedachten een oplossing waarbij mensen meer thuis gaan werken en eigenaars van electrische en hybride voertuigen met nog efficiëntere motoren gebruik kunnen gaan maken van een aparte snelwegstrook.

Werken aan uitdagingen

De Sci-Tech Challenge kent in zowel Vlaanderen als Nederland dezelfde opzet. In korte tijd bedenken leerlingen tussen de 15 en 18 jaar in teamverband realistische en betaalbare ideeën voor uitdagingen op het gebied van energie. Deze ideeën werken ze naar eigen kennis en inzicht verder uit, daarbij ondersteund door deskundige vrijwilligers van ExxonMobil. Een professionele jury beoordeelt de verschillende voorstellen vervolgens op basis van energiebehoefte, emissiereductie, kostenanalyse, creativiteit, kwaliteit en teamspirit.

In Nederland werkt ExxonMobil bij de organisatie van Sci-Tech Challenge samen met Stichting Jong Ondernemen; in Vlaanderen met de Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo).

Europese finale

Hebben de Vlaamse en Nederlandse leerlingen het in zich om de beste oplossing te bedenken voor een wereldprobleem? De winnende teams van de twee Nationale Sci-Tech Challenges veroverden een ticket voor de online Europese finale op 21 maart. Hier nemen het beste Vlaamse en Nederlandse team het op tegen de winnaars uit deelnemende landen zoals Frankrijk, België, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Op 10 mei volgt ten slotte de grote Europese finale van het project in Brussel. Daarvoor worden alleen de beste drie teams uitgenodigd.

Verwante inhoud

Initiatieven in Nederland

Initiatieven in Nederland

In Rotterdam en omgeving steunen we vele verschillende organisaties en evenementen die belangrijk zijn voor de regio, maar die vooral ook leuk zijn. Projecten op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu en educatie. Hieronder een paar voorbeelden.

Vrijwilligerswerk

We waarderen het dat medewerkers vrijwilligerswerk doen bij sociaal maatschappelijke organisaties. Daarom kunnen organisaties waarvoor onze medewerkers zich vrijwillig inzetten, financiële steun krijgen. 
Sci-Tech Challenge

Sci-Tech Challenge 

Jongeren hebben vaak nog geen idee van de mogelijkheden die een wetenschappelijke opleiding in techniek of chemie kan bieden. Met de Sci-Tech Challenge hopen we hun hart te winnen voor de energiesector.
ExxonMobil overhandigt schaalmodel nieuwe fabriek aan Gemeente Rotterdam

ExxonMobil overhandigt schaalmodel nieuwe fabriek aan Gemeente Rotterdam

Tijdens een bezoek aan onze Rotterdamse raffinaderij ontvingen Wethouders Bonte en Van Gils als vertegenwoordigers van de Gemeente Rotterdam een schaalmodel van de nieuwe hydrocrackerfabriek, als symbool van onze commitment aan de Gemeente en als dank voor het vertrouwen in ExxonMobil.
Drive Against Malaria

Drive Against Malaria

ExxonMobil steunt wereldwijd organisaties die zich inzetten voor malariabestrijding. In de Benelux hebben we sinds 2007 steun verleend aan de Nederlands-Britse stichting Drive Against Malaria, die zich richt op de armste bevolkingsgroepen in afgelegen gebieden in Afrika.