Jongeren bedenken nuttige herbestemming voor afval op school
Vilvoorde, 10 maart 2022 - 100 wetenschapsleerlingen (3e graad secundair) uit 7 Vlaamse scholen namen vandaag deel aan de Vlaamse wetenschapswedstrijd Sci-Tech Challenge in Vilvoorde. Achttien teams werden door Vlajo (Vlaamse Jonge Ondernemingen), ExxonMobil en JA Europe uitgedaagd om een product of dienst te bedenken dat waarde geeft aan het afval dat op school wordt verzameld. ExxonMobil organiseert deze wedstrijd om jongeren te betrekken bij de uitdagingen rond energie en klimaat, én om hen aan te moedigen voor een STEM-studie te kiezen.
Team ‘BioHero’ van Emile Huiskens van GO! Atheneum Maaseik, Noah Lievens van Ursulinen Mechelen, Milan Wauters van Sint-Ritacollege Kontich, Hanne Leenknecht van Don Bosco Haacht en Daan Vandenberghe van College Hagelstein Sint-Katelijne-Waver kwam als grote winnaar uit de bus. Hun oplossing voor het afvalprobleem op school: enerzijds afval slim sorteren in een mini-containerpark en verkopen aan bedrijven als hoogwaardige grondstof, anderzijds vergisting van organisch afval om scholen van warmte en elektriciteit te voorzien.
Tijdens de challenge werden de teams bijgestaan in het brainstormen en ontwikkelen door experten van ExxonMobil (ingenieurs). Een professionele jury met vertegenwoordigers van essenscia, Voka, het STEM-platform en ExxonMobil beoordeelde de verschillende voorstellen op basis van duurzaamheid, kostenefficiëntie, originaliteit, haalbaarheid en teamgeest. Emile, Noah, Milan, Hanne en Daan mogen binnenkort deelnemen aan de Europese Sci-Tech Challenge.
STEM-vaardigheden en talenten nodig voor energietransitie
De Sci-Tech Challenge wordt voorafgegaan door een klasbezoek van ExxonMobil-ingenieurs, die de leerlingen ook bijstaan met raad tijdens de challenge.
Eline Joukes, woordvoerder bij ExxonMobil: "Nieuwe technologieën en innovatieve ideeën zijn cruciaal voor de energietransitie en een duurzame samenleving. Daarom is de ontwikkeling van STEM-vaardigheden bij jongeren door programma’s zoals Sci-Tech Challenge zo belangrijk. We hebben hun ideeën en talenten nodig om tot oplossingen te komen. De chemie- en energiesector is meer dan ooit op zoek naar jonge talenten die willen meewerken aan de grote maatschappelijke uitdagingen van vandaag en morgen.”
Ann Wurman, Directeur van essenscia (de Belgische federatie van de chemische industrie en life sciences): “De mate waarin jongeren vandaag geïnspireerd worden voor STEM bepaalt de toekomstige generatie die mee zal werken aan het waarmaken van de klimaatambities, de energietransitie en de circulaire economie. Ik ben onder de indruk van de kwaliteit van de presentaties van deze jongeren. Hun creativiteit, innovatie, teamspirit en STEM-competenties zijn hard nodig om de ambities waar te maken.”
“De link tussen afvalverwerking en energieopwekking is voor mij duidelijker dan ooit geworden. Samenwerking was voor ons de sleutel tot succes!”, aldus Daan Vandenberghe van College Hagelstein.
Betty Coenen, leerkracht Don Bosco Haacht: “Minder afval, beter sorteren en recycleren… onze toekomstige probleemoplossers zijn de STEM-leerlingen die deelnemen aan de Sci-Tech Challenge!”