ExxonMobil drukt startknop in van miljardeninstallatie
In aanwezigheid van vele prominenten werd op 2 april 2019 in Antwerpen de startknop ingeduwd van de Delayed Coker Unit, de nieuwe installatie op de raffinaderij. De bouw ervan betekende een investering van ruim een miljard euro en creëert 70 nieuwe, permanente jobs op de raffinaderij. Daarmee investeert ExxonMobil in de strategische positie van de Antwerpse raffinaderij en komt het tegemoet aan de vraag naar schonere brandstoffen in het kader van de nieuwe 2020 normen van de Internationale Maritieme Organisatie. De impact van de verankering van ExxonMobil op de stad Antwerpen en haar inwoners kwam tijdens het inauguratie-event uitgebreid aan bod.
De ceremonie werd bijgewoond door Vlaams minister-president Geert Bourgeois, vice-eerste minister en minister van werk, economie en consumentenzaken Kris Peeters, de Amerikaanse Ambassadeur Ronald J. Gidwitz en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Vice-eerste minister Peeters sprak over het belang voor de wijde regio: “De investering van ExxonMobil is belangrijk voor de werkgelegenheid in én de concurrentiepositie van de Antwerpse haven. Zo komen er opnieuw 70 jobs bij en blijft de haven van Antwerpen de motor van de Belgische economie.”
Minister-President Bourgeois toonde zich tevreden over de nieuwe installatie: “Het is fantastisch dat Vlaanderen mega-investeringen als deze blijft aantrekken. Verduurzaming en innovatie gaan hand in hand. Vlaanderen zet er zich dan ook voor in opdat internationale topbedrijven deze investeringen kunnen blijven maken.”
ExxonMobil stevig verankerd in Antwerpen
Tijdens het inauguratie-evenement werd geregeld verwezen naar de impact die ExxonMobil heeft op de stad Antwerpen en haar inwoners. Elke dag werken er ongeveer 1.000 mensen rechtstreeks op de raffinaderij en de fabrieken, indirect is dat nog veel meer. Jaarlijks spendeert ExxonMobil gemiddeld 1,3 miljard euro bij grote en kleine bedrijven voor goederen en diensten wat opnieuw werkgelegenheid en economische meerwaarde creëert. Daarnaast werkt ExxonMobil ook samen met organisaties zoals Natuurpunt om het natuurbeheer en –behoud in de omgeving te ondersteunen. Enkele getuigenissen over de impact van ExxonMobil op Antwerpen werden samengebonden in deze video.
Strategische positie van Antwerpen verder versterkt
Jan Michielsen, CEO van ExxonMobil Benelux, benadrukte het belang van de nieuwe fabriek voor de strategische positie van de Antwerpse raffinaderij en haar vermogen om te concurreren in een uitdagende omgeving voor Europese raffinaderijen. “Deze investering van een miljard euro bewijst dat ExxonMobil in Antwerpen een belangrijke rol blijft spelen. Met deze nieuwe fabriek komen we tegemoet aan de vraag naar laagzwavelige transportbrandstoffen en creëren we nieuwe hoogwaardige jobs. Samen met de eerdere investeringen maakt het van de Antwerpse raffinaderij een van de modernste en efficiëntste in de wereld.”
Schonere transportbrandstoffen halen nieuwe 2020 normen
Door haar omvangrijke gestalte en de impact van de fabriek op het productieproces van schonere transportbrandstoffen, geeft de DCU vorm aan een nieuwe horizon in de Antwerpse haven. De DCU zet zware hoogzwavelige olieproducten om in schonere transportbrandstoffen, zoals diesel en gasolie voor de scheepvaart. Dave Brownell, Senior Vice President van ExxonMobil Fuels & Lubricants: “Met de Delayed Coker Unit halen we de strengere 2020 normen die de Internationale Maritieme Organisatie oplegt voor de uitstoot van zwavel en komen we tegemoet aan de stijgende vraag aan schonere transportbrandstoffen. Bovendien zal ook de zwaveluitstoot van de raffinaderij zelf met 75% afnemen.”